stilte voor de storm

22-06-2013 13:57

Ik ben nog op de valreep even achter de computer gekropen wan t zoasl de titel vermeld...het is hier een beetje stilte voor de storm.

Vandaag is het midzomer. Dat is hier een hele happening. Dat wordt uitgebreid gevierd en natuurlijk volgens traditie met speciaal eten en drinken wat daarbij hoort. Onder andere sil (haring) in alle soorten bereid, nieuwe aardappels, aardbeien, en daarbij als drinken snaps. een soort sterke drank. Verder is het natuurlijk ook weer een reden om je sowieso klem te zuipen voor de meeste zweden.

Verder maken ze een boom. dwz een paal die ze bekleden met takken en bloemen en kransen van bloemen voor op je hoofd.( zie fotogalerij)

Gisteren hebben wij wel kransen gemaakt en we zijn even gaan kijken bij de midzomerviering in vimmerby. Er was een volksdansgroep en heel wat mensen op de been. Vandaag zijn we op visite geweest (fika) bij onze lieve buurvrouw doris. Ze had ons uitgenodigd om geheel volgens traditie aardbeien taart te eten. thee en koffie en zelfgebakken koekjes en bullars. (zweedse broodjes)

Ze had enorm haar best gedaan. de tafel was prachtig midzomers gedekt en het was gezellig. Ze is een schat van een vrouw, wel wat ouder maar heel modern en ruimdenkend. Prachtig, zoals ze kan mopperen en vloeken op z'n zweeds. We zullen haar missen en zij blijft maar zeggen dat ze het heel fijn vind voor ons dat we gaan verhuizen maar dat ze ons vreselijk zal missen. Ze geniet van de kids en vooral van Ole die heel vaak bij haar aanklopt om een bullar te halen of gewoon even buurten.

Het weer is hier over het algemeen al behoorlijk zomers maar nu laat het zonnetje ons in de steek. Het is droog maar beetje frisjes en het waait.

Rob is afgelopen maandag begonnen met werken bij de Åbro brouwerij. Heerlijk die structuur en elke dag weer wat te vertellen. Hij heeft leuke collega's en ervaart de zelfde (niet)werkdruk als ik....

Vorige week heb ik oma annie opgehaald. Ik ben gevlogen naar Dusseldorf en mijn moeder kwam daarheen met de auto. Toen zijn we naar Winterswijk gereden waar mijn tante woont en daar hebben we een nachtje geslapen. dat was heel gezellig. Heerlijke andijviestamppot gegeten met hema rookworst en hangop toe....en een heerlijk flesje wijn erbij...dank voor mijn lieve tante!!!

De volgende dag na een uitgebreid ontbijt vertrokken naar denemarken. Het was niet druk op de weg en we hebben het heel kalm aan gedaan. Kopje koffie, lunchje enz enz. Achter in de middag kwamen we aan bij het hotel. s' avonds lekker gegeten en na een wederom heerlijk deens ontbijt zijn we de volgende dag weer vertrokken voor de 2de etappe. Ook dit ging voorspoedig. Aan het eind van de middag kwamen we hier weer aan. Het was een heel gezellig weekendje en we hebben natuurlijk uitgebreid bij kunnen kletsen in alle rust.

Afgelopen dinsdagmiddag kregen we bezoek uit holland! Carola, mijn voormalig unithoofd van de longafdeling met haar man eric. Ze kwamen aan met de trein want hebben een reis gemaakt met de trein door zweden. Hier hadden ze een verblijf geboekt en een auto om met eigen ogen eens even te zien hoe wij het hier hebben. Het waren echt gezellige avonden. Heerlijk geklets en natuurlijk het nieuwe huis even bewonderd. Op de terugweg van ons nieuwe huis reden we een toeristische route door het bos terug en ja hoor.....EEN ELAND!!!! foto´s gemaakt...wat een geweldig gezicht! En ook heel leuk als je op vakantie dan echt een eland ziet in het wild. Zelf hebben ze zich overdag ook prima vermaakt en er was natuurlijk te weinig tijd voor ze om alles hier te bewonderen in de omgeving. conclusie: nog maar eens terugkomen en dan weer van harte welkom!!!

En nu.....wachten we af...aanstaande maandag 24 juni...om 14 uur kwijgen we de sleutel van ons paleisje. Ondertussen zijn de meiden nu aan het inpakken op hun kamer en heb ik vanmorgen een en ander aan adreswijzigingen aan officiele instanties gedaan. Rob heeft de aanhanger al startklaar staan met al het gereedschap wat nodig zal zijn voor de verbouwing boven. 

Het zal een erge stressvolle periode worden maar we moeten echt even doorbijten en ons door deze hopelijk laatste verhuizing te slaan. Boven gaat er radicaal verbouwd worden maar beneden gaan we schoonmaken en wonen. Dat komt later wel, alles stapje voor stapje. 

Ole is opgegeven op de nieuwe school en merel zal idd teruggaan naar de astrid lindgrenschool waar ze ook haar hebben ingeschreven. Alle schoolafsluitingen hebben we ook overleefd en ook daar struikel je weer over de tradities. In de kerk een ware happening met liedjes en mooie kleding. Bij merel zelf nog feest na de kerk. Bij ole hadden we op zijn school een "kottenfeest"  de naam van de school is kotten. En omdat Ole in de laatste groep zat bij de 5 jarigen is er van hun afscheid genomen. Een mooi boek met foto's en tekeningen. Ole's boek was best nog dik ondanks dat hij er maar een maand of 9 heeft gezeten. Het was gezellig en wat een schatten van juffen allemaal. Ole heeft nog geen vakantie die mag nog naar school tot 12 juli. Dit hebben we zo gekozen ivm verhuizing. De meiden hebben al een week vrij en dat duurt nog tot 19 augustus. Dit is echt (te) lang....

Eva gaat vanaf volgende week werken in nilsholgersson wereld. Eerst op proef 3 dagen en als dat goed gaat zal ze 3 korte dagen gaan werken. pima, wat te doen en een lekker centje verdienen. Luxe werk. Ze zal staan bij de uitgifte van de midgetgolfstokken, het helpen bij de klimbaan of helpen bij de waterballen. 

En oma annie ook wel tippi wan genoemd soms...zal onze grote steun en toeverlaat zijn deze zomer. Oppas en algehele ondersteunig bij de verhuizing. Het is geweldig dat ze er is. 

Met zijn alles gaan we de klus proberen te klaren en daarom zal het de aankomende tijd nog wel wat stiller worden op de blog...

Voor iedereen een hele fijne zomer en hopelijk mooi weer waar iedereen ook naartoe uit mag vliegen!

 

 

Contact

Robsasjaenkidsinzweden Vimmerby
Zweden
famnijdam5@gmail.com