Zweedse recepten.

 

Op deze pagina ga ik af en toe wat typisch zweedse recepten plaatsen. Als je ze geprobeerd hebt graag een reactie in het gastenboek! We beginnen met hoe kan het ook anders....

 

Rabarber/perzikpaj:

Zelfs als je niet gek bent op rabarber zoals ik...gewoon proberen het is heerlijk! En vanmiddag kwam ik op het idee om dit recept te plaatsen omdat hier in de tuin de rabarber werkelijk de grond uitschiet!

  • 125 gr gesmolten boter
  • 200 gr bloem
  • 125 gr suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • klein beetje citroensap
  • rabarber... weet eigenlijk niet hoeveel stronken. beetje op gevoel. voor een bakplaat een stuk of 8 tot 10 stronken?
  • blik perzikken

Mix de gesmolten boter met de bloem, suiker, bakmeel. het wordt een klonterig zanddeeg. Bekeeld een bakblik met bakpapier.

Snij de rabarber in kleine stukjes. vergeet niet de draden te verwijderen... En snij ook de perzikken in kleine stukjes.

roer in een bak de perzik en rabarber samen met citroensap en suiker door elkaar. Verdeel het daarna over het bakblik.

Strooi nu over de rabarber en perzik het kruimeldeeg. zodat een laagje deeg de mix bedekt.

Bak het in een voorverwarmde oven van 175 graden ongeveer 20 minuten.

Maak er een zakje vanillesaus bij heerlijk over de warme paj...

Lycka till!

 

Knäckerbröd:

* 180 gr maïsmeel

* 80 gr zonnebloempitten

* 55 gr Lijnzaad (heel, niet gemalen)

* 45 gr sesamzaad

* 10 gr zout

* 70 ml olie (zonnebloem, id maakt niet uit)

* 300 ml water

Het geheel in bovenstaande volgorde door elkaar mixen met de deeghaken. Daarna op 2 bakblikken, met bakpapier, uitspreiden en doe dit zo dun mogelijk. Let op:  het deeg is behoorlijk vloeibaar, dat klopt. Daarna in een voorverwarmde oven van 150 gr bakken. Af laten koelen en in stukken breken. Heerlijk met een stukje brie....maar ook met dikke boter en pindakaas, hagelslag enz...gewoon lekker met alles eigenlijk.

Eet smakelijk!